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September 3, 2019 
 
Technical Director, Financial Accounting Standards Board 
 
File Reference No. 2019-740 
 
Re: Proposed Accounting Standards Update 
 
Investments—Equity Securities (Topic 321), Investments—Equity Method and Joint Ventures 
(Topic 323), and Derivatives and Hedging (Topic 815)  
 
Clarifying the Interactions between Topic 321, Topic 323, and Topic 815 
 
 
The California Society of CPA’s (“CalCPA”) Accounting Principles and Assurance 
Services Committee (the “Committee”) is the senior technical committee of CalCPA. 
CalCPA has approximately 43,500 members.  The Committee consists of 51 members, of 
whom 45 percent are from local or regional firms, 32 percent are from large multi-office 
CPA firms, 12 percent are sole practitioners in public practice, 6 percent are in academia 
and 5 percent are in international firms.  Members of the Committee are with CPA firms 
serving a large number of public and nonpublic business entities, as well as many non-
business entities such as not-for-profits, pension plans and governmental organizations. 
 
The Committee has the following replies to the Questions for Respondents. 
 
Question 1: Should an entity consider observable transactions that would require it to 
either apply or discontinue the equity method of accounting for the purposes of applying 
the measurement alternative under Topic 321 immediately before or upon discontinuing 
the equity method? Please explain why or why not.  
 
Response: The Committee generally agrees that observable transactions that would 
either require an entity to apply or discontinue the equity method of accounting should be 
considered by the entity for the purposes of applying the measurement alternative under 
Topic 321 immediately before or upon discontinuing the equity method for the reasons 
given in the Basis for Conclusions.   
 
Some Committee members share the concerns raised by several preparers that an entity 
could recognize a gain on its existing investment as a result of the entity purchasing 
additional shares in the entity, as discussed in paragraph 36 of Issue Summary No. 1.  For 
these Committee members, concerns were raised regarding the potential for the entity to 
manipulate earnings.   



However, the Committee agreed with the overall approach proposed, noting that while 
gains could be recognized in certain circumstances, this treatment is consistent with extant 
requirements. For example, if the entity were to increase its holding in a private entity from 
10% to 11% (no equity method applicable), and the current FMV price is greater than for 
the original investment, under the ASC 321 practical alternative, the entire 11% would be 
recorded at the new price on a going forward basis, with gain recognized.  
 
Conversely, if the opposite approach is adopted, earnings manipulation could occur in this 
situation as well. If the entity does not record a gain upon transition from say 10% to 20% 
where equity method is used, it could simply structure the transaction in two steps, first 
increasing the holding from 10% to 19.5% (no equity method) and recognizing a gain, and 
then afterwards increasing from 19.5% to 20% where equity method would not allow gain 
on this increment. Of course, one could challenge the substance of the arrangements, 
whether the two steps should be linked etc., but the fact is there is room for manipulation. 
This whole issue would not exist under the approach in the ED, as gain would be 
recognized commensurate with each step. 
 
Finally, in addition, we noted the robust requirements for observable transactions in Topic 
321 and discussed in paragraph 58 of the Issue Summary, as potential deterrents to 
manipulation. 
 
Question 2: Should an entity consider whether the underlying securities for certain forward 
contracts or purchased options would, individually or with existing investments, be 
accounted for under the equity method upon settlement of the forward contract or exercise 
of the purchased option for purposes of applying Topic 815? Please explain why or why 
not.  
 
Response: The Committee did not reach a consensus response. Some believe that an 
entity should not consider whether the underlying securities for the certain forward 
contracts or purchase options would, individually or with existing investments, be 
accounted for under the equity method upon settlement for the reasons given in the Basis 
of Conclusions.  These members believe that such contracts or purchase options should be 
valued at fair value consistent with Topic 321.  
 
Others suggest that as the proposal is currently written the entity could be required to make 
an up front election impacting the treatment of the securities upon settlement or exercise, 
which would not be practicable.  These members suggest that the language of the proposed 
guidance be amended to allow the entity to determine whether the acquired securities 
would be eligible for equity method rather than determining whether the securities “would 
be accounted for under the equity method in accordance with Topic 323”.  
 
Question 3: Are the amendments in the proposed Update operable? If not, please explain 
why you disagree and what changes, if any, should be made instead. 



Response: The Committee believes that the amendments are operable. 
 
Question 4: The proposed amendments would apply to all entities. Would any of the 
proposed amendments require special consideration for entities other than public business 
entities? If so, which proposed amendment(s) would require special consideration and 
why?  
 
Response: The Committee believes that the amendments should apply to all entities. 
 
Question 5: Do you support the proposed transition method and transition disclosures 
when adopting the proposed amendments? If not, please explain why and what transition 
method and disclosures should be required instead.  
 
Response: The Committee supports proposed transition and disclosures. 
 
Question 6: How much time would be needed to implement the proposed amendments? 
Do entities other than public business entities need additional time to apply the proposed 
amendments? Should early adoption be permitted? 
 
Response: The Committee has limited exposure to these types of transactions and, 
therefore, has no opinion on time needed to implement the proposed amendments.  
However, the Committee supports a one-year delay in implementation for non-public 
business entities to allow for adequate communication of changes to stakeholders. 
 
Additional Matters 
 
The Committee has concerns about the comment deadlines imposed in recent proposed 
ASU’s, including this one.  Non-public business entities and local and regional accounting 
firms that serve them typically discuss proposed accounting changes in committees, such 
as our Committee of the CalCPA.  These Committees are staffed by volunteers who often 
must read and discuss proposals, and coordinate and draft responses outside of normal 
work hours. For this reason, comments from stakeholders such as ourselves can be limited 
due to the difficulty in organizing responses.   
 
In the case of this proposed amendment, we were able to have limited discussion at a 
scheduled meeting since the proposed ASU was distributed two days prior to that meeting.  
This is seldom the situation – we often have no scheduled meetings after a proposal is 
issued and before a response is required.  As such the Committee respectfully requests that 
the Task Force consider these issues as we work to provide meaningful feedback.  
Specifically, we suggest that where possible the Task Force should allow for a comment 
period of at least 60 days.  
 



We thank you for the opportunity to comment on these matters. We would be glad to 
discuss our opinions with you further should you have any questions or require additional 
information. 
 
Sincerely, 
 

 
 
Nancy A. Rix, Chair 
Accounting Principles and Assurance Services Committee 
California Society of Certified Public Accountants 
 
 
 
 
 


