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Frequently Asked Questions (FAQs)

• Q2. How is virtual currency treated for Federal income tax purposes?
• Q4. Will I recognize a gain or loss when I sell my virtual currency for 

real currency?
• Q9. Do I have income if I provide someone with a service and that 

person pays me with virtual currency?
• Q14. Will I recognize a gain or loss if I pay someone with virtual 

currency for providing me with a service?
• Q22. One of my cryptocurrencies went through a hard fork but I did not 

receive any new cryptocurrency. Do I have income?
• Q31. I received virtual currency as a bona fide gift. Do I have income?
• Q34. If I donate virtual currency to a charity, will I have to recognize 

income, gain, or loss?



FAQ #5



Other Virtual Currency Guidance

• IRS Chief Counsel Advice (CCA) 202035011 (Issued 8/28/2020) –
taxability of virtual currency in exchange for performing microtask

• IRS CCA 202114020 (Issued 4/9/2021) – taxability of Bitcoin Cash 
from Bitcoin hard fork

• IRS CCA 202124008 (Issued 6/18/21) – applicability of like-kind 
exchange under I.R.C. § 1031.
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